söndag 26 augusti 2012

Koppelträna katt

Tänkte tillägna ett inlägg åt att koppelträna katt. Det är så här jag och Nils övade. Det finns säkert inga rätt eller fel och jag är absolut ingen expert. Använder information från olika forum samt hur vi har gjort.

Vi använder sele när vi är ute eftersom det känns tryggare och stabilare än med halsband. Om Nils skulle få för sig att bli rädd så sitter han bättre fast i ett sele. Vi började öva redan när Nils var 13veckor gammal. Somliga katter tycker om att vara ute och andra inte. Om din katt blir skräckslagen och visar klara tecken på att den inte vill vara med så skulle jag personligen inte välja att försöka tvinga den eller utsätta den för något den tycker är obehagligt. Det vi fick problem med Nils var att han inte tyckte som de klassiska selena för katter utan de skar in under hans framben och han fick en mycket annorlunda gångstil. köpte då ett hundsele från www.doggie.se som sitter super bra. Vi använder oss också av ett flexikoppel så Nils får mer rörelsefrihet




Vänj din katt vid selen
 Köp ett sele som sitter bra på din katt. Finns många olika och det är viktigt att katten känner sig bekväm. Sätt selen på din katt och ge den tid att vänja sig vid den. Ge din katt beröm efter du satt på selen och ännu mer beröm när katten inte biter i selen eller försöker åla sig ur den.

I början kan din katt vilja försöka backa ur selen eller krångla sig ur den, så träna katten att ha selen på en liten stund varje dag i en vecka eller två. Prova även att sätta på ett koppel mot slutet av träningen, så att katten vänjer sig vid att ha något extra kopplat till selen.


Promenad kräver träning
När din katt är något van vid selen och kopplet, gå runt i huset med katten och försök att locka den att gå dit du vill. Tvinga inte din katt till något den inte vill göra.
När din katt är van små korta promenader inomhus, är det dags att prova en promenad utomhus. Ta din katt till ett lugnt område i närheten av ditt hem, kanske en innergård, eller din egen trädgård. Är katten vettskrämd, ta in den igen. Utsätt inte din katt för onödig stress.

Det är inte ovanligt att katten ser orolig ut i början, kroppsspråket är försiktigt, lite hukat med svansen lågt. Detta är ju nytt territorium för katten. Ge katten rikligt med beröm medan den utforskar det nya området, gradvis kommer din katt att bli modigare.
Efter många utomhusvistelser kan ni försöka att utöka promenaderna. Undvik områden med trafik och många fotgängare tills din katt känner sig mer bekväm med att vara ute bland främmande människor, ljud och dofter. Till slut kommer du att ha en trevlig kamrat att promenera med!







Lycka till!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar